Föreningsliv

Föreningsliv

Gärna hög studietakt och stora ambitioner – men också gemenskap i föreningar! En rolig och givande fritid bidrar till din sociala utveckling. Engagera dig gärna i de föreningar som finns på Europaskolan Strängnäs. Föreningslivet kan också ge dig värdefulla meriter för framtiden.

Strängnäs har en lång tradition som skolstad, med mycket kultur och idrott. Hit hör också föreningslivet, som blivit en uppskattad del av gymnasietiden.

På Europaskolan Strängnäs har eleverna bildat flera föreningar genom åren. Alla föreningar är deras egna, då skolan i sig är religiöst och politiskt oberoende.

Här listar vi de föreningar som finns på skolan i dag. Vad intresserar just dig? Läs mer och kontakta dem gärna.


Europakåren

Europakåren är skolans elevkår. Vi arbetar för att göra de tre skolåren trivsamma och roliga för alla elever. Genom olika tillställningar och tävlingar finns det ett brett utbud av aktiviteter att ta del av. Europakåren är elevernas möjlighet att påverka vad som händer och sker!

Främjandet av Europaandan är en viktig del av Kårens arbete för att få ett trevligt klimat på skolan. Europakåren är ett demokratiskt forum där elevernas önskemål om förbättringar på skolan sätts i fokus.

Bli medlem i Europakåren här >

Ordförande: Sass Wolgers, EU16
E-post: edvin.wolgers@europaskolan.com

Styrelse:
Sass Wolgers, EU16 – ordförande
Oruba Abu Hammam, SCI16 – vice ordförande, kassör
Roshni Siddiqui, KF16 – sekreterare
Europakårens e-postadress: europakaren@europaskolan.com

Du är alltid välkommen att kontakta Kåren vid frågor eller synpunkter eller om du vill bli aktiv inom vår verksamhet.


Studentkommittén

Studentåret är till för att firas och Studentkommittén ser till att detta görs på allra bästa manér! Genom att anordna abiturientfirande, studentbal och studentfest vill vi sprida härlig studentanda bland samtliga elever. Efter tre år på Europaskolan Strängnäs ska stämningen vara på topp!

Studentkommittén strävar efter att föra traditioner vidare, vilket alla skolans elever berörs av. Föreningen vill därför även involvera de i årskurs ett och två genom att anordna gemensamma event och att genomföra en välkomnande samt händelserik insparksvecka för ettorna. Vi hoppas även på att kunna bevara arvet på bästa sätt så att även de yngre eleverna får en så bra skolgång och (när tiden är kommen) ett så bra sista år som möjligt.

Du är alltid välkommen att kontakta styrelsen rörande eventuella frågor kring verksamheten.

Ordförande: Lisa Lundgren EU16 och Tom Andersson FÖ16
E-post: lisa.lundgren@europaskolan.comtom.andersson@europaskolan.com 


Dansföreningen

Dansföreningen är till för dig som vill släppa loss men även slappna av och varva studierna med lite praktiskt arbete. Vi träffas en gång i veckan och dansar. Dessutom kommer vi att planera in andra aktiviteter. Inga förkunskaper krävs utan såväl nybörjare som erfarna välkomnas! Vi som startar föreningen har tidigare erfarenheter av följande dansstilar: Street, Hiphop, Contemporary (modernt) och Showjazz, och vi kommer att blanda stilarna från tillfälle till tillfälle. Vill du bli medlem i dansföreningen? Hör av dig till Amanda eller Nikki via mejl.

Obs! Vi är varken professionella eller utbildade dansare utan helt enkelt två tjejer med stor passion för dans.

Ordförande: Amanda Axelsson, MOD17
E-post: amanda.axelsson@europaskolan.com,


EFV – Europaskolan för vetenskap

Europaskolan för vetenskap är en förening som arbetar för att främja ele.vers intresse för naturvetenskap och matematik. För att göra detta så åker vi på resor för att lyssna på spännande föreläsningar eller delta i workshoppar. Vi erbjuder även studiecirklar där alla är välkomna att få plugghjälp, studera och naturligtvis fika. Givetvis så arrangerar vi också andra aktiviteter. Dessutom delar vi ut ekonomiska bidrag till gymnasiearbeten med naturvetenskaplig eller matematisk inriktning. Det kan vi göra tack vare ekonomisk hjälp från Förbundet Unga Forskare, till vilka vi är knutna.

Har du några frågor så kan vi nås på efv@europaskolan.com.

Ordförande: Hanna Källstig, SCI16
E-post: hanna.kallstig@europaskolan.com


Europaatleterna

Idrottsintresserad? Om inte, så blir du det genom oss. Europaatleterna är en förening som vill öka intresset och motivationen för idrott. God fysik bidrar inte bara till bättre hälsa, utan även till bättre studieresultat. Tillsammans med skolans idrottslärare anpassar vi idrotts­lektionerna till elevernas önskemål. Vi ordnar också idrottsturneringar, som stärker gemenskapen mellan elever och lärare. Inte minst den årliga fotbollsmatchen dem emellan, som hittills aldrig (!) vunnits av lärarna.

Ordförande: Tobias Olinder, EF16
E-post: tobias.olinder@europaskolan.com


Evimería

Evimería är nya namnet på vår Vänskapsförening. Evimería betyder välbefinnande på grekiska.

Annlouise Linde Anderson, som är kurator på skolan, leder föreningsarbetet, men eleverna är högst aktiva, driver frågor och väljer ordförande och sekreterare inför varje möte.

Syftet med föreningen är att på ett smidigt och integrerat sätt jobba med värdegrundsfrågor på skolan, vilket går hand i hand med vår likabehandlingsplan på Europaskolan Strängnäs. Det vill säga: få ett naturligt forum där vi kan prata om hur vi bör vara mot varandra på skolan samt hur vi jobbar för vår ”Europaanda” etc.

Föreningen jobbar aktivt med möten som vi har cirka 1 gång per månad. Varje klass utser minst 2 representanter som tar med sig tankar och teman från mötena till sin mentor/mentorstiden, för att sedan jobba med under terminerna enligt en plan. Föreningen är aktiv på Instagram (@esevimeria), där alla är välkomna. Vi gör roliga aktiviteter/jippon, utser månadens kompis och samlar in pengar (på olika innovativa sätt) för att stötta projekt som jobbar för utsatta barn och kvinnor runt om i världen.

Evimería försöker sprida en god atmosfär på skolan och påminna om vikten av att vara schyst och se sin medmänniska.

E-post: annlouise.linde@europaskolan.se
Mobil: 076-76 75 007


Fantasyföreningen

Fantasyföreningen är din flykt från den hårda verkligheten. Ibland är det tungt att sitta koncentrerad vid skrivbordet, med böckerna framför sig och det sociala livet på sparlåga.

Då finns vi, som din möjlighet att låta tankarna vandra iväg. Låt dem bosätta sig i alternativa världar för en stund. Tillsammans knuffar vi bort allt vad krav för social acceptans heter – och gör det som alla i sina hjärtan vet att de egentligen vill: dräper drakar!

Förutom det diskuterar vi böcker, ser på film och spelar rollspel. Allt med glada skratt och en stor påse godis.

Rollspel sker på fredagar klockan 15.00–21.00 i GC (Technicum) och dit är du hjärtligt välkommen, oavsett om du bara vill prova på eller planerar att bli medlem.

Ordförande: Alma Andersson, EU16
E-post: alma.andersson@europaskolan.com
Mobil: 073-992 54 79

Sekreterare: Simon Söderqvist, SCI16
E-post: simon.soderqvist@europaskolan.com
Mobil: 070-404 11 60


Minos Alumni

Dagen då du ska lämna gymnasiet kommer fortare än du tror. Då finns föreningen Minos Alumni till hands. Den drivs av oss som är före detta elever och har tre syften:

1. Få före detta Europaskoleelever att utbyta minnen, restips, erfarenheter eller boenden.

2. Vara rådgivare åt dig som ska lämna gymnasiet och bli ”föredetting”, när du står vid det vägskäl detta innebär. Vi i Minos Alumni har också varit där.

3. Hjälpa Europaskolan Strängnäs att utvecklas på ett konstruktivt sätt. Vi har ett perspektiv som varken lärarna eller dagens elever har.

Ordförande: Martina Gustavsson
E-post: martina.gustavsson@europaskolan.se


MSU Europaskolan

MSU Europaskolan är en politisk förening inom Moderata Ungdomsförbundet. Det är en plattform som passar perfekt om du vill engagera dig politiskt och inte riktigt vet var du ska börja. Med frågor inom skolpolitik kan du vara med och förändra din skolgång till det bättre. MSU Europaskolan är föreningen för dig som vill testa på politik och en ingångsport om du vill fortsätta inom Moderata Ungdomsförbundet.

Har du några frågor om föreningen, eller om du vill bli medlem, så är du alltid välkommen att kontakta oss!

Ordförande: Isak Cieslak, FÖ15
E-post: isak.cieslak@europaskolan.com


Schackföreningen

Schackföreningen är för dig som vill lära dig/spela schack. Vi träffas en gång i veckan och fördjupar oss i världens mest populära brädspel. Under läsåret kommer vi ha schackturneringar. Både nybörjare och erfarna schackspelare är varmt välkomna.

Ordförande: Jakob Johansson, SCI17
E-post: jakob.johansson@europaskolan.com


Övriga föreningar och traditioner


Vandring mellan Mariefred och Strängnäs som hyllning till Sagan om ringen

Hösten 2013 startade en ny tradition på Europaskolan Strängnäs. Några elever vandrade mellan Mariefred och Strängnäs, i Frodo och Sams anda, som en hyllning till J.R.R. Tolkiens mästerverk.

Läs om Fellowship of The Ring 2013 här >


Sjövärnskåren

Lär dig sjömanskap och ledarskap, samtidigt som du har roligt på sommarlovet! Sjövärnskåren är en frivilligorganisation inom det svenska försvaret, med inriktning på marinen. Varje sommar ordnar de tre veckors sommarskola runt om i Sverige. Här lär du dig allt från segling till att sätta upp 12-mannatält och klara dig i naturen. Inte minst får du en sommar med skratt, glädje och nya vänner från Sveriges alla hörn.

Du som är elev på Europaskolan Strängnäs, pröva du också! Det gjorde jag och fick den bästa sommaren i mitt liv.

Läs om min sommar med Sjövärnskåren här >

Daniel Vahlgren, KF12
E-post: daniel.vahlgren@gmail.com