Fem elever från Europaskolan Strängnäs till semifinal i Unga forskares tävling ”Utställningen”

På bilden, Sanni Lounela, Gabriella Habtezion och Viktor Köhlin Lövfors. Foto: Maria Lundin Osvalds, Eskilstuna-Kuriren.

Utställningen är Sveriges största tävling för gymnasieelever med projekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Det är med stolthet vi kan berätta att Europaskolan Strängnäs har gått till semifinal.

Tisdagen den 6 mars tävlar fem elever från Europaskolan Strängnäs i semifinal, i forskartävlingen Utställningen. De tävlande är Gabriella Habtezion, Hanna Huhta, Viktor Köhlin Lövfors, Sanna Lounela och Eskil Lundegårdh. Alla går sista året på Europaskolan Strängnäs naturvetenskapliga utbildning.

Elevernas tävlingsbidrag består av imponerande projekt inom områden som vindkraft, supernovor och partikeldetektorer.

Bakom tävlingen står Unga forskare, ett ideellt ungdomsförbund med ett femtiotal föreningar. Tillsammans vill man öka nyfikenheten och intresset för ämnena naturvetenskap, teknik och matematik och deras roll i samhället. Det gör Unga forskare bland annat genom just Utställningen, som i dag är Sveriges största forskartävling för gymnasieelever.

Som namnet antyder, deltar varje tävlande med en utställningsplats. Här får eleverna berätta om sina projekt för såväl besökare som jury – både muntligen och via varsin poster. De kan också visa medhavda saker från sina forskningsprojekt.

I en intervju i Eskilstuna-Kuriren berättar eleverna att de ser fram emot att träffa likasinnade från andra gymnasieskolor. Det är med både förväntan och nervositet de beger sig till Stockholm och semifinalen. Men även om de inte skulle gå vidare till final, är detta en nog hedrande utmärkelse. Dessutom tar de tacksamt emot återkoppling från tävlingens jury.

Vi på Europaskolan Strängnäs är mycket stolta över våra elever och deras framgångar. Tillsammans med sina lärare visar de ett tydligt exempel på att nyfikenhet, målmedvetenhet och hårt arbete lönar sig. Återigen kan vi konstatera att Europaskolan lever upp till devisen ”Friskolan för dig som vill lite mer”.

Stort grattis och lycka till i semifinalen!

Läs mer om Unga forskare och tävlingen Utställningen här. >
Läs mer i Eskilstuna-Kuriren (för prenumeranter). >