Gabriella har kommit in på sommarforskarskola i Kanada

Stort grattis säger vi till Gabriella Tesfamichael Habtezion som går i KFSci15, den naturvetenskapliga spetstrean på Europaskolan Strängnäs. Hon är nämligen en av cirka 40 elever som kommit in på ISSYPen eftertraktad sommarforskarskola i Kanada.

ISSYP står för International Summer School for Young Physicists som finns vid det prestigefyllda kanadensiska institutet för teoretisk fysik, Perimeter Institute for Theoretical Physics.

Här kommer Gabriella bland annat att få träffa några av världens främsta forskare inom teoretisk fysik. Hon kommer även att få lära sig om spännande ämnen såsom strängteori, kvantdatorer och mörk materia.

– Det är inte första gången Gabriella lyckas komma in på en sommarforskarskola med
högt söktryck och få platser, konstaterar hennes lärare Erik Waltersson, som är lektor i fysik vid Europaskolan Strängnäs.

Gabriella har nämligen en imponerande historia. Hösten 2012 kom hon till Sverige som flykting från Eritrea. Sedan lärde hon sig mycket snabbt att bemästra det svenska språket och fick lysande betyg. Men inte nog med det: Hösten 2015 valde hon att börja på Europaskolan Strängnäs naturvetenskapliga spetsutbildning.

Med stolthet såg vi henne bli antagen till en sommarforskarskola i CERN förra året – partikelfysiklaboratoriet utanför Genève. Gabriella kom in som en av 24 bland tusentals sökande, dessutom som enda representant från Sverige. Och nu är det alltså dags igen!

Återigen, ett stort grattis till platsen, Gabriella! Den har du verkligen gjort dig förtjänt av genom ditt hårda arbete!

Läs mer om Perimeter Institute for Theoretical Physics och sommarforskarskolan ISSYP här. >