”På resande fot”
– temaveckor med mat från hela världen på Europaskolan

Från norrländska skogar till Afrikas sydligaste spets, med allt från lax till bobotie. Under mars månad får våra elever göra en kulinarisk resa över hela världen – geografiskt i fantasin och konkret på tallriken. Det är dags för temaveckor för skolmåltiden på Europaskolan i Strängnäs och Malmköping.

Matresan för friskolan Europaskolan börjar i vårt eget land, Sverige. Där får eleverna ”följa med” till de norrländska skogarna, för att smaka lax med en sås på grädde, grov senap och massor med färska örter. Lax precis som den ska smaka, nyfångad vid kanten av en älv.

Sedan tar köksmästare Mattias Holmberg eleverna med på en matresa över hela världen, både flyg-, land- och sjövägen. På tallrikarna serveras rätter som berberi (etiopisk kyckling), palak paneer (indisk gryta) och spansk paella. Bara för att ta ett axplock!

För att öka inlevelsen och kunskaperna, har varje ”resdag” också sin egen berättelse. När turen går till Argentina, får eleverna till exempel inte bara lära sig vad landets största exportvara är, utan också hur sydamerikanska rätter fick smaker från Europa. Samtliga reseberättelser är kryddade med både fakta och humor, och kan läsas i sin helhet på sidan Veckans menyer, här på skolans webbplats.

Vad ligger då bakom idén med temaveckor om mat? Mattias Holmberg förklarar att det finns flera anledningar. Dels är det kul och inspirerande för eleverna att det händer något annorlunda. Dels vill skolornas kockar utmana sig själva i köken. Men inte minst vill man visa hur matkulturen skiljer sig världen över.

– Vi vill öka intresset för att testa nya smaker och råvaror, berättar Mattias. Det är en viktig del i klimatarbetet, då det framför allt är i västerländsk kultur som köttkonsumtionen är så hög i dag.

Redan nu gör Europaskolans kockar stora insatser inom miljö- och klimatarbetet. Skolorna har en dag per vecka då det enbart står vegetariskt på menyn. Det serveras bara svensk kyckling, svenskt fläskkött, MSC-märkt fisk och ekologisk mjölk. Valet av grönsaker anpassas efter säsong, och från och med 1 mars använder kockarna enbart ekologiskt nötkött.

Temaveckorna ”På resande fot” avslutas lagom till påsklovet, då eleverna är ”tillbaka i Sverige” efter en kulinarisk tur runt jordklotet. Förhoppningsvis både med ökade insikter och ny favoritmat.

Trevlig matresa med många smakliga måltider, önskar vi alla våra elever!

Här presenteras alla maträtter och reseberättelser under temaveckorna ”På resande fot”. >
Här kan du läsa mer om måltidsverksamheten för friskolan Europaskolan i Malmköping och Strängnäs. >