Student och skolavslutning för Europaskolan Strängnäs

Nu har våra treor på Europaskolan Strängnäs tagit studenten! Tisdagen den 5 juni sprang de ut i konfetti och solsken, till allmänt jubel. Tre dagar senare var det stämningsfull skolavslutning i Strängnäs domkyrka.

Studentveckan på Europaskolan Strängnäs inleddes med mösspåtagning. Då hölls ett klassiskt ”förhör” på Ångbåtsbron, med glimten i ögat, där alla klarade sig. Sedan kunde de blå abiturientmössorna bytas mot studentens vita.

På studentdagens morgon var förstås glädjen och förväntan stor. Vädret bjöd på svalare temperatur än vad vi vant oss vid de senaste veckorna. Men solen sken och värmen steg, när nära och kära samlades för att hylla de nybakade studenterna.

Dagen började med att årskurs 2 ordnade spexaktiviteter för våra avgångselever, något som alltid är mycket uppskattat.

Sedan väntade avslutningslunch på Hotel Rogge, för elever och lärare. Alla lät sig väl smaka av den goda maten, som sköljdes ner med svalkande vatten i värmen. Det blev många tal, varav flera känslosamma, och sedan sång över staden från hotellets terrass.

Klockan 15.00 var det så dags för det efterlängtade utspringet. Då samlades eleverna för att klassvis vinka från skolans fönster, allt under stigande jubel. När portarna sedan öppnades, till valfria toner för varje klass, visste glädjen ingen ände. Konfettin yrde, det tutades, sjöngs och hurrades för full hals.

Därefter följde den traditionella studentmarschen genom staden, till blåsorkester, innan det var dags för fordonskortege. När studenterna äntrade flaken vreds basen i botten och dånande rytmer fyllde staden, ackompanjerat av fortsatt glädjeyra.

Fredagen den 8 juni avslutades läsåret med högtidlig skolavslutning i Strängnäs domkyrka. Som alltid fick vi här avnjuta såväl vacker musik och sång som tänkvärda tal och avtackningar. Det delades också ut stipendier till de elever som särskilt utmärkt sig under läsåret och studietiden.

Efter avslutningen i kyrkan fortsatte våra studenter till Djäknegården, för att en och en ta emot sina betyg av rektor. Ytterligare en fin tradition, som också följdes av många anhöriga.

Våra varmaste lyckönskningar till er studenter som nu går vidare ut i livet! Vi tackar för ”lånet” av er under dessa tre år och många glada minnen.

Fotograf: P-O Rosén.
Samtliga bilder kan erhållas i högre upplösning av fotografen.