Viktor på Europaskolan Strängnäs återigen utsedd till en av Sveriges bästa unga forskare

Ännu en framgång är uppnådd för Viktor Köhlin Lövfors på Europaskolan Strängnäs. Nu går han vidare till final i Unga forskares tävling ”Utställningen”, som en av de bästa unga forskarna i Sverige.  

Viktor Köhlin Lövfors har tidigare fått flera utmärkelser, som en mycket framstående elev inom naturvetenskapen. Han går nu tredje året på det naturvetenskapliga programmet Science, på Europaskolan Strängnäs.

Förra året blev han uttagen av RSI (Research Science Institute) att delta i sommarens forskarskola på MIT, Massachusetts Institute of Technology – en av de mest välrenommerade forskarskolorna i världen.

I USA fick Viktor forska inom astrofysik, där han inriktade sig på att hitta stjärnor som kan explodera som supernovor av typ 1a.

Forskningen vid MIT gav Viktor mersmak och efter hemkomsten har han fortsatt att forska i astrofysik, parallellt med sina gymnasiestudier. Han deltar nu i en forskargrupp som bildats kring hans sommarprojekt, under ledning av dr Rosanne Di Stefano vid Harvard-universitetet.

I går fick han en finalplats efter semifinalen i Unga forskares tävling Utställningen, där han deltog tillsammans med fyra andra elever från Europaskolan Strängnäs. Juryn blev imponerade av den unge naturvetarens projekt och ger honom nu chansen att tävla vidare i final.

Finalen går av stapeln den 20 till 23 mars på Tekniska museet i Stockholm. Här lockar fina priser som stipendieresor och möjlighet att delta i internationella tävlingar. Finalisterna får under veckan också ta del av vetenskapliga föreläsningar och göra intressanta studiebesök.

Även Strengnäs Tidning meddelade den glada nyheten i morse, dagen efter rapporteringen om den redan hedervärda semifinalplatsen.

I samma tidning finns ett reportage om Viktor Köhlins debut i ett storband som trombonspelare. Ett gott exempel på att man som elev på Europaskolan Strängnäs inte bara ägnar tiden åt studier. Lika viktigt är det att odla intressen och social samvaro – något som Viktor visar med ett föredömligt exempel.

Vi är otroligt stolta över Viktor och även över skolans fantastiska lärare som hjälper till att göra allt detta möjligt! Nu önskar vi Viktor all lycka i finalen och på sin framtida forskarbana. Var den slutar vet vi ännu inte. Vi vet bara att ”the sky is the limit” (om ens det).

Stort och varmt grattis!

Läs mer om Viktor Köhlin Lövfors i tidigare nyhetsinlägg. >
Läs mer om Unga forskare och tävlingen ”Utställningen”. >