Viktor på Europaskolan Strängnäs fortsätter forska efter sommarstipendiet till MIT

Viktor Köhlin Lövfors, KFSci15, får svar på sina frågor av professor Wolfgang Ketterle, som 2001 fick Nobelpris i fysik för upptäckten av det nya materietillståndet Bose-Einsteinkondensat. Foto: privat.

Viktor Köhlin Lövfors, som går i trean på Europaskolan Strängnäs spetsprogram Science,  fick tidigare i år en hedrande utmärkelse. Han var en av årets två svenska stipendiater till sommarforskarskolan RSI, Research Science Institute, vid Massachusetts Institute of Technology i USA. Nu fortsätter han att forska, parallellt med sina gymnasiestudier.

– RSI överträffade alla mina förväntningar. Både föreläsningarna och den egna forskningen var mycket intressantare än vad jag hade trott. Och då hade jag ändå extremt höga förväntningar, säger Viktor.

Nu under hösten 2017 fortsätter Viktor att forska i astrofysik, parallellt med sina gymnasiestudier. Han deltar i en forskargrupp som bildats kring hans sommarprojekt, under ledning av dr Rosanne Di Stefano vid Harvard-universitetet. Arbetet går ut på att kartlägga vita dvärgstjärnor som kommer att explodera som supernovor i vår galax.

– Det är verkligen kul att jag har fått den här chansen, trots att jag inte ens har gått ut gymnasiet än, avslutar Viktor.

Forskningsartikeln beräknas bli klar för publicering i en vetenskaplig tidskrift nu till våren. Då återkommer vi med mer information här på Europaskolan Strängnäs webbplats.

Vill du veta mer om och själv ansöka till RSI? Information om ansökan till nästa års RSI finns hos förbundet Unga forskare. Sista ansökningsdag är den 9 januari. Läs mer här >

Vi på Europaskolan Strängnäs är mycket stolta över Viktor och önskar honom stort lycka till med den fortsatta forskningen!

Här kan du läsa en tidigare artikel om Viktor Köhlin Lövfors >